Keresés a weboldalon

Naptár

« November 2023 »
H K Sz Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Zöld hírek

A program támogatói

Daruhúzás Pásztó felett is

2016. október 27., csütörtök 13:43

Tegnap egy csapásra hangos lett Túrkeve felett légtér, ugyanis a reggeli esők után megindult a daruvonulás. Idén eddig csak kisebb csapatok elvétve jártak erre.

Önkénteseket keresünk áttelepített ürgék őrzéséhez 2016 július 25. és 2016 augusztus 20. között!

2016. július 20., szerda 15:50

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület LIFE+ program keretében végez ürge telepítést a Nagykunságban, két országosan védett területen az idei évben.

Gyűrűt kaptak a pásztói kerecsensólymok

2016. június 07., kedd 10:28

A ragadozó madarak táplálékbázisainak védelmét célzó LIFE+ program keretében a Pásztói-legelőn a 120 kV-os középfeszültségű oszlopon elhelyezett költőládába jó ideje az őseink turulmadarai a kerecsensólymok költöztek be.

Az első vörös vércsék elfoglalják a számukra kihelyezett költőládákat

2016. április 25., hétfő 11:44

A vércsék nem fészeképítő madarak, általában elhagyott vetési varjú fészkeket használnak, de a varjak erősen csökkenő állománya végzetes lehet a vércséink számára is.

Vonuló madárvendégek Túrkeve körül

2016. március 21., hétfő 13:12

A téli belvizek a csekély csapadékpótlás miatt teljesen visszahúzódnak, de a néhány mélyebb belvíz foltot megszállták a vonuló parti madarak.

Pusztán Természetesen - zárul a "PásztóLife" program

2015. október 27., kedd 15:04

Október 22-én egy napsütéses délutánon rendeztük meg a négyéves Life programunk zárórendezvényét, melyen a program partnereit és érdeklődőeket is egyaránt vendégül láttuk. A "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektünk célkeresztjében a helyi védettséget és Natura 2000 oltalmat élvező Pásztói-legelő volt.

Újra Puszta - természetfilm készült Pásztó-pusztáról

2015. október 17., szombat 09:48

A  "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű program keretében lehetősége adódott a Nimfea Természetvédelmi Egyesület számára, hogy egy 25 perces természetfilmet készíthessen. Az Újra Puszta című film a Túrkeve környéki fennmaradt természeti értékek és élővilág egy évét mutatja be.

Meghívó programzáró rendezvényre

2015. október 16., péntek 15:52

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel hívja meg a "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" elnevezésű projektjének zárórendezvényére, mely 2015. október 22-én kerül megrendezésre a Fekete István Oktatközpontban, illetve Pásztó-pusztán.

Vízrendezési munkálatok befejeződése

2015. szeptember 28., hétfő 18:59

Lassan befejeződnek a vízrendezési munkálatok Pásztón. A területen található lecsapoló csatorna kedvezőtlen vízháztartási körülményeket teremtett (rendszeres aszály, növekvő sótartalom) és változásokat indukált a vegetációban.

Zöldell a gyep

2015. augusztus 31., hétfő 14:48

  Az idei nyarat jellemző rekkenő hőség az utolsó csepp nedvességet is kiszívta a legelőről. Már-már elfeledtük az üdén zöldellő gyep látványát, a friss fű illatát, amikor végre augusztus derekán eljöttek a várva-várt esős napok, amelyek újra életet hoztak a fáradtan sárgálló Pásztói-legelőre.

A Hidegnevelde fürge szárnyasai

2015. augusztus 10., hétfő 00:00

   A Pásztói-legelőn tett kirándulások során érdemes nyitott szemmel nézelődni a Hidegnevelde épületét és azt övező, állatok által kopárrá taposott területeket.  Két érdekes énekesmadár is megfigyelhető ezeken a helyeken, egyik a hangja, másik pedig a megjelenése miatt jelenthet élmény számunkra.

Kirepültek a fehér gólya fiókák

2015. július 14., kedd 16:30

  Az idei fészekaljak már eléggé felcseperedtek ahhoz, hogy a bátortalan szárnypróbálgatások és a fészken való ugrándozások után végre szárnyra kapjanak és felfedezzék tágasabb hazájukat is. Ebben valamint azt ezt követő időszakban érdemes figyelmesen szemlélni a gyepek és szántók környékét, hiszen a vizes élőhelyek szűkös táplálékkínálata arra kényszerítheti a fehér gólya családokat, hogy jobb híján sáskákkal, esetleg pockokkal érjék be.

Virágzik a sáfrányos imola

2015. július 13., hétfő 17:07

  A napokban kezdődött el a Pásztó-legelő talán legfeltűnőbb megjelenésű növényének, a sáfrányos imola (Centaurea solstitialis) virágzása. Élénk citromsárga, fészkes virágzatát alulról hosszú, hegyes tövisek ölelik körbe, a méteres magasságot is elérő növényt pedig szürkés-molyhos száráról és leveleiről ismerhetjük fel.

Pásztóra látogattak a Kis Felfedezők

2015. június 30., kedd 15:29

 A Fekete István Oktatóközpont idén nyáron is számos, tematikus sátor- és napközis tábornak ad otthont. A természetvédelmi szemléletformálás sem maradt ki a repertoárból, mind a kisebb, mind pedig az idősebb korosztály is részt vehet a Nagy- és Kis Felfedező névre keresztelt napközis természetismereti programokban.

Tömegesen virít a nyúlánk sárma

2015. június 22., hétfő 10:50

 Aki mostanában nyitott szemmel járta a közutakat vagy épp a természetben kirándul, az biztosan találkozott már helyeként meglepően nagy mennyiségben virágzó nyúlánk sármával (Ornithogalum brevistylum). Ez az apró szirmú, ám meglehetősen magasra növő virágunk az erdőssztyeppek jellegzetes hagymás növénye. Másik elnevezése a nyúlánk madártej, ez a virágok és porzószálak tejfehér színére utal.

Kis őrgébicsek a pásztói odútelepen

2015. máj. 20., szerda 08:08

 Pásztó-pusztán tett látogatásunk során sikerült megfigyelni egyik érdekes életmódú énekesmadár fajunkat, a kis őrgébicset (Lanius minor). Összesen 4 példány tartózkodott a legelő határán létesített mesterséges költőtelepen, ahová elsősorban a szalakóta (Coracias garrulus), az erdei fülesbagoly (Asio otus) és a két vércsefajunk (Falco tinnunculus, F. vespertinus) számára helyeztünk ki D típusú odúkat, illetve vércseládákat.

Indul a legeltetés Pásztó-pusztán

2015. máj. 05., kedd 14:52

 A téli időszak elmúltával ismét teljes létszámban legelnek az állatok az élőhelyrehabilitációs program keretében. A lovak, szarvasmarhák, bivalyok és rackajuhok rágása, taposása során megfelelő ökológiai állapotok alakulnak ki, a gyep állapota az intenzív kaszálással ellentétben a program alkalmazott kezelési beavatkozásoknak köszönhetően optimalizálódik, természetesebbé válik.

Még több fészkelőhely várja Pásztón színes madarainkat

2015. máj. 04., hétfő 11:25

 Ebben az időszakban érkeznek meg hosszú afrikai útjukról az ékes tollruhát viselő szalakóták (Coracias garrulus) és kék vércsék (Falco vespertinus). A kék vércse telepesen fészkelő, fokozottan védett ragadozó madarunk.

Pásztón ünnepeltük a Föld Napját

2015. április 28., kedd 08:23

 A jeles nap alkalmából iskolás gyermekeket látott vendégül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.
A helyszín ezúttal nem a jól ismert Fekete István Oktatóközpont volt, hanem a Túrkeve határában elterülő nagy múltú Pásztói-legelő.
Mivel már hosszú ideje zajlik a gyep élőhelyrehabilitációja, már alkalmassá vált arra, hogy eltartson olyan madarakat, akik elsősorban a füves élőhelyekhez kötődnek, mint például a szalakóta (Coracias garrulus) és az Év Madarának választott búbosbanka (Upupa epops). 

Elkészült a Pásztó-puszta ízeltlábú faunáját összegző tanulmány

2015. április 02., csütörtök 09:47


A talajfelszínen élő ízeltlábú-közösségek összetétele és változása a Pásztói-legelőn, valamint annak környékén jellemző alföldi gyeptársulásokban, különös kitekintéssel a futóbogarakra (Coleoptera, Carabidae)

A Túrkeve melletti Pásztói-legelő szikes gyepterületein az ízeltlábú-közösségek vizsgálata négy lokalitás nyolc mintavételi helyén történt.

Fészkeléshez készülődnek a pásztói kerecsensólymok

2015. február 09., hétfő 12:07

 Január végén, februárban kezdődik a kerecsensólymok (Falco cherrug) szaporodási időszaka.
E fokozottan védett faj az egyik legkorábban költésbe kezdő ragadozó madarunk. Ezekben a napokban már megfigyelhető a párok nászrepülése és az is, amint a területüket agresszívan védő madarak a territóriumukba repülő más ragadozó madarak támadják, s próbálják azokat onnan elűzni.

Gyepkezelési beavatkozások Pásztó-pusztán 2014-ben

2015. január 16., péntek 08:14

  A projektterületen 2014-ben is legeltetés, illetve kaszálást valósítottunk meg extenzív gazdálkodási gyakorlatként. Az ökológiai célállapot elérése érdekében az egyes mintaterületeken mozaikosan alkalmaztuk az egyes természetvédelmi kezelési beavatkozásokat, az élőhelyi adottságoknak megfelelően.

A HOTEK tulajdonában a Rigó-tanya

2015. január 15., csütörtök 08:03

  2015. január 12-én írta alá a Herman Ottó Természetvédő Kör a „Rigó-tanya” adásvételi szerződését. A vásárlásra a Pásztó-pusztán legelő, egyre szaporodó rackajuh állomány miatt volt szükség. A LIFE+ program jóvoltából felújított Hidegnevelde ugyanis csaknem száz százalékos kapacitással működik, így a szaporulat elhelyezéséhez egy másik épületre volt szükség.

Híres vendég Pásztó-pusztán

2014. december 02., kedd 14:58

 Mi (illetve ki?) sem bizonyítja jobban a Pásztói-legelő ökológiai hálózatban betöltött kiemelkedő szerepét, mint Dalma, a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólya. Dalma augusztusban szemléltette számunkra, hogy a Natura2000 területek a termelésre alkalmas gazdálkodói tevékenység mellett az élővilág számára is élőhelyet kínálnak, legyen szó „helyben lakó” szaporodó közösségről vagy távolról érkező vendégekről.   A satellitetracking.eu a Közép- és Délkelet-Európában műholdas jeladóval felszerelt madarakról szolgáltat információt számunkra. A különféle ragadozó madarak mellett a fehér gólyák is helyet kaptak az adatbázisban, hiszen több fehér gólyás projektnek is részét képzi a jeladós nyomkövetéssel megvalósuló kutatás (Madarak határok nélkül, HUSK 2012-2014; Északi gólyahír, Fehér gólyák műholdas nyomkövetése, KMOP-2009).

Folytatódik a legeltetés Pásztó-pusztán

2014. október 30., csütörtök 10:25

 Az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. jóvoltából télen sem szűnik meg a legeltetés a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán.
A 2011-ben ezen az egykori közösségi legelőterületen indult természetvédelmi célú gyepkezelés alapvető pillére az őshonos háziállat-fajtákkal történő legeltetés. Az ilyen legeltetésnek számos jótékony hatása van az itteni és egyáltalán az összes pannon szikes gyep természetességére, élővilágára. Az elmúlt évek folyamán jelentősen romlott a magára hagyott, rosszul kezelt gyep élőhelyi állapota, számos értékes élőlény tűnt el a innen, melyeket régebben rendszeresen meg lehetett figyelni.

Nyílt nap

2014. július 21., hétfő 11:42

 2014. július 26-án nyílt  nap lesz a "Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel" Life-program helyszínein (Fekete István Októközpont és Pásztó-puszta). Minden érdeklődőt szívesen várunk!

Őshonos háziállataink a Pásztói-legelőn

2014. június 12., csütörtök 17:00

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2011. közepén kezdett bele a Túrkeve határában található Pásztó-pusztai legelő rekonstrukciójába az Európai Unió Life programja segítségével. A terület eredetileg hagyományosan is legelőként volt hasznosítva, ugyanakkor a legelő állatok számának csökkenése nem tett jót ennek a pannon szikes gyep állapotának. A gépi kaszálás megjelenésével a terület gyomosodásnak indult, így a környéken fészkelő ragadozómadarak (kékvércse, vörös vércse és kerecsensólyom) is elmaradoztak.

Pásztó-puszta LIFE konferencia

2014. június 10., kedd 13:39

  A túrkevei Fekete István Oktatóközpont 2014. június 3-4-én látta vendégül a hazai állami és civil természetvédelem képviselőit. A rendezvény apropója a házigazda, Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelenleg is zajló kiemelt projektje, a „Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel” elnevezésű és LIFE10NAT/HU/000018 azonosítójú LIFE+ program konferenciája volt. A szeminárium témája az aktuálisan az egész országot és a Pásztólife-ot is egyformán érintő Natura 2000 területek fenntartási tervezése, annak módszertana és a terveket kísérő társadalmi egyeztetés tapasztalatai volt.

Pásztó- puszta életkép

2014. június 09., hétfő 09:50

 Túrkevén mindenki jól ismeri Pásztó-pusztát, amely Natura 2000, és helyi védettség alá tartozó terület. Gyepművelésű tájhasználati besorolással rendelkezik és kaszáló, legeltető (juh, ló, marha) területként van hasznosítva. Sajnos a terület egyre jobban elszikesedett, vízháztartása felborult a korábbi folyószabályozások és csatornarendszerek vízelvezető hatása miatt. 

Tanulmányút a Kiskunságba

2014. máj. 28., szerda 10:44

A LIFE-projektek során fontos, hogy megoszthassuk tapasztalatainkat más LIFE-programok munkatársaival, hogy még hatékonyabbak lehessenek a projektek.
Ennek szellemében 2014. május 21-22-én kellemes meghívásnak tettünk eleget, ugyanis a vendégei lehettünk három már lezárult LIFE-programnak.

Részt vettünk a „Természetvédelem katonai területeken” című Nemzetközi Konferencián

2014. máj. 22., csütörtök 16:36

A LIFE+ „Természet” programjában nyertes Keleti-Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) és a Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) projektek keretei között, „Természetvédelem katonai területeken” című konferencia került megrendezésre, amelyet közös együttműködéssel szervezett a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint az Aquaprofit Zrt.

A kék vércse

2014. máj. 22., csütörtök 10:36

Pásztó-puszta fás sávjaiban több kékvércse család fészkel, az általunk kihelyezett odúkba. A kék vércse (Falco vespertinus) ragadozó madarunk, melynek veszélyeztetettsége összefügg a vetési varjak gyérítésével, a legeltető állattartás és legelők melletti fás csoportosulások eltűnésével.

A sordély család

2014. máj. 21., szerda 13:25

Május 20.-án megnéztük mi történt azzal az 5 sordély tojással, amelyeket egy hete találtunk Pásztó- pusztán.
A tojásokból mostanra már kikeltek a fiókák, 5 éhes száj rimánkodik folyamatosan mamájának ropogós rovar csemegéért.

Nemzetközi konferencia (2014. május 14-16, Veszprém)

2014. máj. 20., kedd 08:18

Május 14-16 között nemzetközi konferencia került megrendezésre Veszprémben „Természetvédelem katonai területeken” címmel, ahol a Nimfea Természetvédelmi Egyesület két munkatársa, Rideg Dóra és Molnár Géza előadásában bemutatásra került a Pásztó-puszta LIFE program.

Virágzik a magyar szegfű Pásztó-pusztán

2014. máj. 14., szerda 13:18

A magyar szegfű (Dianthus pontederae): Száraz gyepeken, réteken találkozhatunk vele.
Pannóniai bennszülött faj, karcsú, sokszárú, sok virágú évelő növény. Májustól augusztusig virágzik.

„Board of landowners”- társadalmi egyeztetés

2014. máj. 13., kedd 16:58

2014. május 12.-én ismét gazdafórumot tartottunk „ Board of landowners” címen, melynek fő pontja a természetkímélő kaszálási módszerek voltak.
A megjelent gazdák tájékoztatást kaptak, hogyan lehet a gyepeket természetvédelmi szempontból is ideálisan hasznosítani, úgy, hogy tevékenységük a táj adottságaihoz és korlátaihoz lehető legjobban legyen igazítva.