Keresés a weboldalon

Naptár

« Január 2022 »
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zöld hírek

A program támogatói

2014. június 12., csütörtök 17:00

Őshonos háziállataink a Pásztói-legelőn

Őshonos háziállataink a Pásztói-legelőn
 
 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2011. közepén kezdett bele a Túrkeve határában található Pásztó-pusztai legelő rekonstrukciójába az Európai Unió Life programja segítségével. A terület eredetileg hagyományosan is legelőként volt hasznosítva, ugyanakkor a legelő állatok számának csökkenése nem tett jót ennek a pannon szikes gyep állapotának. A gépi kaszálás megjelenésével a terület gyomosodásnak indult, így a környéken fészkelő ragadozómadarak (kékvércse, vörös vércse és kerecsensólyom) is elmaradoztak.
Egyesületünk a terület helyreállítását tűzte ki célul úgy, hogy őshonos háziállatok segítségével kezeli a területet. A régi fajták többek között azért is bírnak nagy jelentőséggel, mivel szükséges, hogy ezen fajták génállományát megőrizzük az utókor számára. Sokak számára lehet, hogy ez nem nagy érték, hiszen fenntartásuk sokszor gazdaságtalan (főként nagyüzemi körülmények között), ugyanakkor nagy lehetőségek rejlenek – a turisztikai attrakciókon kívül – a későbbi nemesítési eljárásokban is.
 A gyep kezelésében nagy szerepet szántunk – és persze szánunk a későbbiekben is – ezen fajtáknak. A területet több részre osztottuk és vizsgáljuk, milyen változások következnek be a flóra és a fauna változásában akkor, ha különböző állatokkal legeltetünk. Van kijelölt területünk ahol lovak, van ahol magyar tarkák, van ahol juhok, birkák legelnek, és természetesen van egy referencia területünk is, amit az eddigi gyakorlatnak megfelelően kezelünk.
 Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelt területeken a gyomosodás nagyon gyorsan visszaszorul. Az adottságokhoz illő eredeti növényzet ismét megjelenik és terjed. A növényzethez (fajokhoz és mérethez) kötődő madárfajok ismét megjelennek, hiszen a legeltetéssel nagyjából állandó szinten tartható a növényzet, így a földön fészkelő fajok újra tudnak fészket rakni, a ragadozók tudnak vadászni.
A Life+ programunk 2014. december 31-én zárul, ugyanakkor az elkezdett munkát tovább folytatjuk a legeltetéses állattartás, az őshonos háziállatok és a természet védelme érdekében.


 

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 7862 alkalommal