Keresés a weboldalon

Naptár

« Január 2022 »
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zöld hírek

A program támogatói

2014. június 10., kedd 13:39

Pásztó-puszta LIFE konferencia

Pásztó-puszta LIFE konferencia
 
  A túrkevei Fekete István Oktatóközpont 2014. június 3-4-én látta vendégül a hazai állami és civil természetvédelem képviselőit. A rendezvény apropója a házigazda, Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelenleg is zajló kiemelt projektje, a „Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel” elnevezésű és LIFE10NAT/HU/000018 azonosítójú LIFE+ program konferenciája volt. A szeminárium témája az aktuálisan az egész országot és a Pásztólife-ot is egyformán érintő Natura 2000 területek fenntartási tervezése, annak módszertana és a terveket kísérő társadalmi egyeztetés tapasztalatai volt.

  A konferencia első napján a most is futó projektek tapasztalatait – nagyjából kétszázötven Natura 2000 területet érintő fenntartási terv készül – osztották meg egymással a résztvevők. Egyrészt az előadók, Tóth Ádám az Örségi Nemzeti Park Igazgatóság és Dr. Szigetvári Csaba az Emisszió Egyesület munkatársa illetve Kálóczkai Ágnes (AKUT Egyesület, a SZIE és az ESSRG közös képviseletében) színvonalas prezentációi alapján valamint az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során.

  Az előadások sorába tartozott még egyesületünk Pásztó-pusztai LIFE-projektje eddigi eredményeinek bemutatása, amely terület ugyancsak a Natura 2000 hálózat tagja és a LIFE keretében fenntartási terv is készül a területre. Az előadásokat a Herman Ottó Természetvédő Kör „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” Svájci alapból támogatott projektjének bemutatása zárta, amelyben ugyan nem készül fenntartási terv, de a programot kísérő egyeztetések és az azokon felmerülő gondok sok esetben nagyon hasonlóak a Natura 2000-es kommunikációhoz.

  A konferencia második napja terepi programmal kezdődött. A résztvevők a helyszínen tekinthették meg a Pásztólife eddigi eredményeit, a büszkeségeinket és a nehézséget jelentő pontokat egyaránt. Ezt követően, a délután folyamán a konferencia zárásaként a fenntartási tervek készítéséről szóló útmutatóval, valamint a kezelési javaslatok felülvizsgálatának menetével kapcsolatos előadást hallgathattak meg az érdeklődők dr. Varga Ildikó a Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya osztályvezetőjének előadásában.

A szeminárium részletes programja

A szemináriumon elhangzott előadások letölthető anyagai

Tóth Ádám (ÖNPI)
Szigetvári Csaba (Emisszió Egyesület)
Mihók Barbara, Kalóczkai Ágnes, Kovács Eszter (AKUT Egyesület, SZIE, ESSRG)
Rideg Dóra (Nimfea TE)
Molnár Géza (HOTEK)
Vidékfejlesztési Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztály

 

  

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 7974 alkalommal