Keresés a weboldalon

Naptár

« Augusztus 2022 »
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zöld hírek

A program támogatói

2014. december 02., kedd 14:58

Híres vendég Pásztó-pusztán

Híres vendég Pásztó-pusztán
 
  Mi (illetve ki?) sem bizonyítja jobban a Pásztói-legelő ökológiai hálózatban betöltött kiemelkedő szerepét, mint Dalma, a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólya. Dalma augusztusban szemléltette számunkra, hogy a Natura2000 területek a termelésre alkalmas gazdálkodói tevékenység mellett az élővilág számára is élőhelyet kínálnak, legyen szó „helyben lakó” szaporodó közösségről vagy távolról érkező vendégekről.   A satellitetracking.eu1 a Közép- és Délkelet-Európában műholdas jeladóval felszerelt madarakról szolgáltat információt számunkra. A különféle ragadozó madarak mellett a fehér gólyák is helyet kaptak az adatbázisban, hiszen több fehér gólyás projektnek is részét képzi a jeladós nyomkövetéssel megvalósuló kutatás (Madarak határok nélkül, HUSK 2012-2014; Északi gólyahír, Fehér gólyák műholdas nyomkövetése, KMOP-2009).
A Madarak határok nélkül, HUSK 2012-2014 projekt során jelölt Dalma vonulási útvonalát megvizsgálva feltűnik, hogy hosszú vándorlása kezdetén a jelenleg az Európai Unió LIFE programja által biztosított élőhelyrekonstrukciót élvező Pásztó-pusztát is útba ejtette, sőt hosszú órákon át a területen tartózkodott. A honlapon térképes animáció teszi szemléletesebbé a jeladós egyedek által megtett utat, színes vonalak, valamint az idő múlásának megfelelően mozgó jel mutatja, hogy merre járt madarunk. 2014. augusztus 15-én dejtári otthonából szárnyra kelve, több órás repülés után szállt le Dalma a Pásztói-legelő északi sarkába, majd több mint fél napos időzést követően újból útnak indult és legközelebb már több száz kilométerrel arrébb a szerb-bolgár-román hármas határ közelében állt meg.

Dalma pásztói pihenése során táplálkozott és valószínűleg az éjszakát is itt töltötte. Dalma a rövid füvű gyepen a változatos élőhelykezelésnek megfelelően válogathatott a különböző őshonos állatfajták által legeltetett területrészek közül és találkozhatott az újonnan érkezett magyar szürke szarvasmarhákkal és a bivalyokkal is.
És miért lehet „híres” egy jeladóval felszerelt fehér gólya a többi nyomkövetős társához képest? Dalma egy kifejlett tojó egyed, fiókáit a Nógrád megyei Dejtár egyik fészkében neveli. A kazánkéményre épített gólyafészek életét bárki figyelemmel kísérheti, hiszen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által felszerelt webkamerán keresztül mindenki bepillantást nyerhet a gólyacsalád mindennapjaiba. A Dalma névre keresztelt tojóra tavasszal került műholdas nyomkövető, illetve színes gyűrűt is kapott.
Dalma vonulása során érintette a Boszporuszt, áthaladt Szíria nyugati határvidékén, a Sínai-félsziget felöl keresztülrepült a Szuezi-öblön és Egyiptomon át Szudánba érkezett. Onnan ellátogatott Csádba, majd az utolsó jeleket ismét Szudánból, Nyala térségéből küldte. Csádi tartózkodása sok izgalmat okozott a Dalma vonulásával foglalkozó szakemberek számára, hiszen jeladója több mint két hónapig nem közvetített jeleket. Szerencsére nem Dalmával történt baj, csupán a helyi GSM hálózat nem működött megfelelően. November végén újra közvetített a jeladója, kiderült, hogy minden rendben van Dalmával (forrás: http://www.kuvik.eu/en/node/249).
Reméljük, hogy Dalma a többi társához hasonlóan sikeresen áttelel Afrikában és tavasszal egészségben hazaérkeznek.

Pásztó-puszta tavasszal is szeretettel várja megfáradt vándorainkat!

 Dalma műholdas nyomkövetővel (háton) és lábgyűrűkkel. Fotó: kuvik.eu

 

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 7329 alkalommal