Keresés a weboldalon

Naptár

« Augusztus 2019 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Zöld hírek

A program támogatói

2012. április 18., szerda 11:04

Földvásárlás a túrkevei LIFE projektben

Földvásárlás a túrkevei LIFE projektben

   A magyarországi törvények nem engedélyezik, hogy civil szervezetek földeket vásárolhassanak, ezért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint a Life projekt főpályázója nem szerezhet tulajdonjogot a pályázatban érintett helyrajzi számokban. Megoldásként pályázati partnerünk, a Tiszatáj Közalapítvány vásárolja meg ezeket a legelő ingatlanokat, mert egyesületük közalapítványi státuszából adódóan törvényes keretek között tehetik ezt meg.
  Projektünkben a Túrkeve és Mezőtúr között elhelyezkedő, Natura 2000 besorolású Pásztói – gyep négy osztatlan közös helyrajzi száma érintett, melyek a következők: 0496/5, 0499/8, 0499/11, 0503/3. Pályázati kötelezettségünk, hogy a Tiszatáj Közalapítvány, az osztatlan közös tulajdonban lévő gyepterületek tulajdonosainak számát harminccal csökkentse, és mindeközben 35 hektár kerüljön a tulajdonába. Ez az intézkedés valamelyest segíti a osztatlan közös tulajdonú területek ésszerű és gazdaságos használatát, fokozottan érvényes ez a védett területeken, ugyanis egy tulajdonos egységesebben, jelen esetben a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével tudja kezelni a gyepet. Fontos megemlíteni, hogy a földvásárlás során az adásvételi szerződésben külön pontok foglalkoznak a fent említett természetvédelmi célokkal, tehát a Nimfea természetvédelmi Egyesület és a Tiszatáj Közalapítvány vállalják, hogy a megvásárolt ingatlan részilletőségeket, a projekt alatt és annak lezárása után is végérvényesen természetvédelmi tevékenységekhez rendelik. Mindemellett a Tiszatáj Közalapítvány vállalja, hogy amennyiben a szervezet megszűnik, vagy bármilyen jogi tulajdonosi okból alkalmatlannak bizonyul a földterület természetvédelmi szempontú igazgatására, a földtulajdont elsődlegesen természetvédelmi tevékenységet folytató jogi személyre ruházza át, amelynek kiválasztásában konzultál a Nimfea Természetvédelmi Egyesülettel, valamint esetleges értékesítés esetén elővásárlási lehetőséget ajánl fel a Nimfea Természetvédelmi Egyesület által megnevezett jogi, vagy természetes személynek.
    A földvásárlás megkezdésekor az adott helyrajzi számok tulajdonosait tekintve, azt tapasztaltuk, hogy sokan már nem Túrkevén élnek, hanem nagyvárosokba költöztek, ezért ezen földtulajdonosok levélben való megkeresésével kezdtük a földvásárlást, elsősorban tőlük szeretnénk megvásárolni gyepterületeiket, ez a szempont egyéb iránt pályázatunkban is szerepel. Természetesen a Túrkevén élő tulajdonosok személyes megkeresése is elkezdődött.
    Elsőként a 0499/11-es helyrajzi számon kezdtük el a vásárlást, itt nem pályázatunk keretein belül, de a vásárlással párhuzamosan földkimérés is lezajlott, ez az osztatlan közös tulajdon felszámolását jelenti. Ennek jogi kereteiről honlapunk Letölthető dokumentumok pontjában olvashat.
 A földkimérés kifejezetten kedvező hatású a 0499/11-es helyrajzi számból kialakított területekre nézve, ugyanis olyan új helyrajzi számok jöttek létre amelyekben a Tiszatáj Közalapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület céljaival maradéktalanul egyetértő személyek a tulajdonosok, tehát a természetvédelmi törekvések teljes mértékben megvalósulhatnak. A kis tulajdoni hányadok miatt a fent nevezett helyrajzi számban eddig közel 3 hektárt sikerült vásárolnunk partnerünkkel, illetve körülbelül 2 hektárnyi terület esetén nyilatkoztak hitelt érdemlően a földtulajdonosok, hogy szándékukban áll eladni gyepterületeiket. Jelenleg tehát közel 5 hektárnyi terültet sikerül megvásárolnunk, ami egyúttal a tulajdonosok számának tizenhattal való csökkentését jelentette. Jelenleg már folynak a tárgyalások a többi helyrajzi számban lévő tulajdonosokkal is, reméljük, hogy a kezdeti nehézségek után egyre gyorsabban és gördülékenyebben sikerül intézni ezeket a feladatokat.

Megjelent: 17718 alkalommal