Keresés a weboldalon

Naptár

« Augusztus 2019 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Zöld hírek

A program támogatói

2012. augusztus 08., szerda 06:32

Vértesi juhok a Nagykunságban

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Life programjának bonyolításához a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvánnyal kezdett együttműködést.
A csákvári központtal rendelkező közalapítvány az 1994-es megalapulása óta folyamatos fejlődést könyvelhet el, ami nemcsak a közalapítvány és az ott dolgozók életére van hatással, hanem folytonos jelentősége van a magyar természetvédelem szempontjából is.


 A tevékenységi körök folyamatos bővülésével a munkatársak száma is folyamatosan nőtt. Jelenleg 13 főállású munkatársukkal végzik el a legkülönfélébb feladatokat. Vannak akik kifejezetten területkezeléssel foglalkoznak (az alapítvány által kezelt területek folyamatos monitoringja vagy tanórák tartása). Más kollégák az állattenyésztéssel, a tanyagazda programmal, vagy a gépek kezelésével foglalkoznak.
 Természetesen a háttérben mindennek a mozgatórúgójaként a Geszner-házban lévő iroda munkatársai készítik a pályázatokat és próbálják megoldani a mindennapi működés gondjait.
 A természetvédelem területén fontos szerepet kap a faj (elsősorban madárvédelem) és élőhelyvédelem, de a helyi védett területek létrehozása és kezelése is, mint többek között például a Csákvári kastélypark, az Észak-Vértesi Természetvédelmi Terület vagy az Orondi legelő.
 Természetesen a természetvédelem területétől nem elválaszthatóak a műemlékvédelem, az oktatás és szemléletformálás (erdei iskola, szemléletformálás), a térségfejlesztés és a turizmus (Csíkvarsai ötpróba, Mihály-napi lovas- és pásztortalálkozó) sem, így a közalapítvány ezeken a területeken is jelen van és próbálja érvényesíteni a természetvédelem és a helyi emberek érdekeit.
 Az idők folyamán fontos pontja lett a közalapítvány működésének a természetgazdálkodás is. Ennek kapcsán az 1997-ben vásárol kisebb szürke marha gulya az idők folyamán már 450 egyedesre duzzadt, de jelentős az állományuk a bivalyból és a rackajuhokból is.
 Ez az a pont, ahol a Pro-Vértes Közalapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület az általánosan természetvédelemnek nevezett körön kívül is közel tudott egymáshoz kerülni, hisz a Nimfea T.E. is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a hozzá tartozó területek kezelési módjának változtatásában és egyre inkább próbálja előtérbe helyezni a hagyományos legeltetést és a természetkímélő gyepgazdálkodást. Így már jó kapcsolat alakult ki a két civil szervezet között, melynek során a közalapítvány által szaporított őshonos magyar háziállatok egy része a  Nimfea T.E. által kezelt pásztói gyepeken és Csejtpusztán élik tovább életüket, és a közalapítvány baráti áron adta át a legelő magas genetikai értéket képviselő állatállományt a túrkevei tájrehabilitáció céljaira. 

Megjelent: 19698 alkalommal