Keresés a weboldalon

Naptár

« Február 2020 »
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Zöld hírek

A program támogatói

2013. augusztus 27., kedd 10:15

Özönnövények

Özönnövények

 A természetvédelmi gyakorlatok egyik fajsúlyos része a védett terület invazív fajainak monitoring-vizsgálata, kritikus állapot esetében azoknak kezelése, irtása. Pásztó-pusztán 3 növényfaj tekinthető özönnövénynek: az akác, a bálványfa és a parlagfű. A területen lévő idősebb akácsor ugyanakkor hasznos szereppel is bír, hiszen az itt kialakított kékvércse-telepen a fokozottan védett madarak eredményesen költenek.

 A fehér akác (Robinia pseudoacacia, L) tipikus ültetvényes fafaj, könnyen telepíthető, nehézség nélkül nevelhető. Ahol az akác gyökeret ereszt, onnan jóformán nem lehet kiirtani. Az akácosok növényfajbeli szegénysége előrevetíti az ott élő állatfajok kis számát. Búvóhelyet csak a magasabb aljnövényzetű vagy becserjésedett akácosok nyújtanak. Az akác természetvédelmi gyakorlatban számos alkalommal van szükség az akác korlátozására, irtására természetvédelmi területen is.

 A bálványfa (Ailanthus altissima) hazánkban főként a sík és a dombvidékeken elterjedt, középhegységeinkben ritkán található meg. Településeken kívül utak mellé és erdészeti ültetvényekbe telepítették, ahonnan minden olyan területre behatol, ahol megfelelő hőmennyiség és fény áll rendelkezésére. A bolygatott környezeten kívül a bálványfa megtelepszik a zárt lombkoronaszinttel nem rendelkező természetes vegetációval borított területeken is. A városi zöldfelületeken, valamint a természetes és természetközeli növényzettel borított területeken esztétikai és ökológiai károsító hatása nem igényel magyarázatot. 

 A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) nagy növekedési, szaporodási erélye révén könnyen felülkerekedik más növényeken. A terjedés hatékony megakadályozásához fontos a parlagfű felismerése. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet. A parlagfű okozta problémák ellen szervezett fellépés szükséges. Magyarországon elsősorban parlagfű-irtó kampányokkal és széles körű társadalmi felvilágosítással próbálnak a parlagfű ellen küzdeni. Ez az egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, amely irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja az állam.

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 6579 alkalommal