Keresés a weboldalon

Naptár

« November 2023 »
H K Sz Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Zöld hírek

A program támogatói

 Érintett fajok

Kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum)

  Ez a ritka endemikus (bennszülött) fajunk (természetes állapotban csak nálunk a Pannon(icum) flóratartományban élő faj) sajnos egyre kevesebb élőhelyen található meg hazánkban, hisz az ember által folyamatosan változó területekhez nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni azok az élőlények, amelyek ezer és ezer éven keresztül állandó feltételekhez igazodva fejlődtek. Sokszor kerülnek az élőhelyek beszántásra, de elég lehet az is, hogy megváltozik a használatuk. Egyre gyakrabban találkozunk olyan területekkel, amelyek sokáig legelőként funkcionáltak, de manapság, amikor a legelő jószágok eltűnőben vannak (és amik még vannak, azokat sem hajtják ki a legelőre) a gyepek is átalakulnak. Veszélyezteti őket a gyomok és özönnövények térhódítása is, amely azzal jár együtt, hogy ezek a fajaink is visszaszorulnak idővel eltűnnek a tájból.
A kisfészkű aszat jellemzően ilyen területeken élő 30-150 cm magas növényünk, amely szikesek és szikes mocsarak védett növénye. A fészekvirágzatúak rendjébe (Asterales) és családjába (Asteracea) tartozó növényünk, mely az aszat (Cirsium) nemzettség tagja. Felismerése viszonylag egyszerű, hisz a szára felül csupasz, alig találhatók levelek rajta. A pici fészkekből 5-20 áll egy csomóban. A fészkek kb. 1 cm-es hosszal és majd 1 cm-es szélességgel rendelkeznek. A pártája fehéreslila. Virágzása júliusban- augusztusban van.

Előfordul a Visegrádi, Budai, Zempléni hegységben, Sopron környékén, de fő elterjedési területe a Kiskunságon található.
Natura 2000-es faj (a Natura 2000 közösségi jelentőségű növényfajai között szerepel). Ezen fajok közösségi szempontból veszélyeztetettek, sérülékenyek, ritkák vagy bennszülöttek. Ezeknek a fajoknak az élőhelyei alapján kerülnek kijelölésre a Natura 2000-es területek. Természetvédelmi értéke: 2.000 Ft
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Hermann Ottó Természetvédő Kör által közösen kezelt Pásztó-pusztán futó LIFE program keretében (Restoration and conservation of the Pannonic salt steppes of Pásztó grassland with sustainable management - LIFE10 NAT HU018) e faj fenntartása, és elterjesztése is a célok között szerepel. A terület Natura 2000 besorolás alá esik, kijelölésénél e faj jelölőfajként szerepelt, azonban a fent említett okok folytán állománya jelentősen csökkent. A program segítségével felélesztjük az állattartást, legeltetést, őshonos magyar fajták járását a területen, ami segít az özöngyomok visszaszorításában és az értékes, ritka, élőhelyre jellemző fajaink térhódításában.


L.K.

Fotók: Internet

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 3078 alkalommal