Keresés a weboldalon

Naptár

« November 2023 »
H K Sz Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Zöld hírek

A program támogatói

 Érintett fajok

Nagy tűzlepke (Lycaena dispar)

 
 A nagy tűzlepke (Lycaena dispar) a rovarok osztályába, a lepkék rendjébe, ezen belül pedig a valódi lepkék alrendjébe és a boglárkalepke-félék családjába tartozó faj.
 A faj a nedves réteket és lápréteket kedveli, itt találkozhatunk vele.
Nősténye sötétebb színű és első szárnyain számos fekete pont látható, míg hátsó szárnyain egy-egy sötét mező található, a hímek élénkebb színekben pompáznak. Mérete 2.5-4 cm között mozog. Mindkét ivar elülső szárnyának fonákja halvány sárgásvörös a hátulsóé hamvasszürke, a tő körül kékesszürke, a rajzolat élénk és teljes.
Európától Ázsiáig elterjedt faj, bár Nyugat-Európában inkább csak szigetszerűen fordul elő. Hazánkban mindenütt találkozhatunk vele, ahol megtalálja az életéhez szükséges nedves réteket.
Évente két nemzedék fejlődik ki. Az első május-júniusban, míg a második július-augusztusban kap szárnyra. Az első nemzedék példányai nagyobbak.
Hernyóinak tápnövényei a lórum fajok. Főként a tavi lórumot (Rumex hydrolapathum)  kedvelik, de megjelenik a rokon lórum fajokon is. Maga a hernyó élénkzöld és apró, kiemelkedő fehér foltok díszítik.
Mint sok veszélyeztetett fajra, erre is jellemző az élőhelyének elvesztése. A tavak, lápok lecsapolása miatt állományai veszélybe kerültek. Nyugat-Európában ezért is szorult vissza ez a gyönyörű lepkefaj, de sajnos hazánkban is veszélyeztetett az említett problémák miatt.
Természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Hermann Ottó Természetvédő Kör által közösen kezelt Pásztó-pusztán futó LIFE program keretében (Restoration and conservation of the Pannoni csalt steppes of Pásztó grassland with sustainable management - LIFE10 NAT HU018) e faj fenntartása, és elterjesztése is a célok között szerepel. A terület Natura 2000 besorolás alá esik, kijelölésénél e faj jelölőfajként szerepelt, azonban a fent említett okok folytán állománya jelentősen csökkent. A program segítségével felélesztjük az állattartást, legeltetést, őshonos magyar fajták járását a területen, ami segít az özöngyomok visszaszorításában és az értékes, ritka, élőhelyre jellemző fajaink térhódításában.

L.K.

Fotók: Internet

EMAILTOFRIEND
module by Spiral

Megjelent: 3675 alkalommal